Om Helena

58 år, civilingenjör, Lerum

Självkörande fordons påverkan på framtiden

🙅🏼‍♀️ FÄRRE PARKERINGSHUS🌳 FLER GRÖNOMRÅDEN🚘 ENKLARE TRANSPORTER FÖR ÄLDREDet här är bara några av fördelarna med självkörande fordon. För att det ska kunna blir verklighet behöver lagstiftningen utvecklas i takt med teknikens utveckling.⚠️ Kryssa Nr. 1 Helena Gellerman till Riksdagen på söndag!👋🏼 Psst! I videon får ni se en självkörande sopbil, utvecklad av Volvo Trucks, Renova AB, Combitech Sverige och Chalmers University of Technology.

Posted by Helena Gellerman on Thursday, 6 September 2018

 

Bakgrund

Helena Gellerman är civilingenjör, har bott i Göteborgsområdet hela sitt liv och är uppvuxen med politik genom mamma Kerstin Gellerman, riksdagsledamot och kommunpolitiker i Lerum, och pappa Olle Gellerman, bland annat politisk redaktör på GP och kommunpolitiker. Liberalt påbrå har hon även genom morfar Emil Lagerkvist, som var liberal politiker i Första Kammaren 1916-1919.

Efter 12 år som fritidspolitiker i kommunpolitiken har Helena nu tagit steget till nationell nivå, där förändringar inom transportsektorn samt utbildning/forskning är viktiga områden för henne. Hon har arbetat internationellt inom fordonssektorn i 30 år och sista åren fokuserat på självkörande bilar. Utvecklingen inom detta område kommer att på ett genomgripande sätt förändra samhället genom t.ex. ökad personlig rörelsefrihet, förändrad arbetsmarknad samt möjlighet att bygga fler bostäder centralt. Utbildning och forskning handlar om individens möjligheter och frihet att forma sitt eget liv samt Sveriges konkurrenskraft, två hörnpelare i ett liberalt samhälle.

Med sin bakgrund inom fordonsindustrin och transporter vill Helena verka för att Sverige, med speciellt fokus på Göteborgsområdet, gör rejäla satsningar både på kollektivtrafiken och vägtransporter. Hon vill också representera Göteborgsregionens kommuner genom att förmedla de behov som kommunerna upplever nödvändiga för att kunna skapa en trygg och utvecklande miljö för invånarna.

Helenas viktigaste frågor

 • Skolan först och livslångt lärande 

  Jag vill se ett ökat fokus på kunskapsskolan, eftersom kunskap kan förändra en människas liv. Studiero och att lärarna ska vara lärare är de viktigaste åtgärderna. Därför behövs fler lärarassistenter. Vi måste även underlätta att man kan vidareutbilda sig.

 • Transporter och självkörande bilar 

  Tekniken kan lösa många av våra problem, men vi måste se till att människans behov står i centrum. T ex satsa på IT inom äldreomsorgen, så att personalen får mer tid över för de äldre och att satsa på  pendeltrafiken i st f höghastighetståg till Stockholm, så att man kan lita på att tågen är i tid i vardagen.

 • Förenkla för småföretagarna 

  4 av 5 nya jobb skapas av företag med 1-50 anställda. Det är företagen som skapar förutsättningarna för vår välfärd. Vi måste förändra lagarna så det blir lättare att driva småföretag och bland annat göra trygghetssystemen lika för företagare och anställda, så man vågar satsa på sin idé.

 • Ja till EU

  EU är för mig ett fredsprojekt i grund och botten. EU står upp mot de extrema vindarna idag. Vi kan samtidigt använda EU för att lösa problem ett enskilt land inte klarar, som klimatet, internationella brott och migrationen.

Arbetlivsserfarenhet

 • Arbetat inom fordonssektorn i 30 år med fokus på utveckling för Volvo Personvagnar samt trafiksäkerhet på nationella kompetenscentret SAFER på Chalmers.
 • Ställföreträdande chef på Elektronikdivisionen på Volvo Personvagnar och projektledare inom stora europeiska forskningsprojekt med globala kontakter, främst USA, Japan och Kina.
 • Utvecklat ansvarsområdet Field Operational Tests med fokus på förarbeteende till en världsledande position tillsammans med Sveriges fordonskluster.
 • Kunskap om självkörande bilar och dess samhällskonsekvenser.
 • Internationellt erkända kunskaper inom datasäkerhet med särskild inriktning på personlig integritet.
 • Stor erfarenhet av individuella personkontakter bland annat baserat på arbete som bilförsäljare.
 • Bland Topp 5 bilförsäljare nationellt med flera topplaceringar under tre år med många återkommande kunder.
 • 30 års erfarenhet av presentationer i större och mindre sammanhang.

Politisk erfarenhet

 • Ledamot i Kommunfullmäktige sedan 2006.
 • Gjort 10 kommunbudgetar, varav två för Liberalerna/Centerpartiet/Kristdemokraterna och resten enbart för Liberalerna. Samtliga 10 har vunnit majoritet i Kommunfullmäktige.
 • Presidieledamot samt ledamot i tre nämnder/beredningar inom skola, bostad och infrastruktur.
 • Drivit sakfrågor i tidningar och TV, t.ex. frågan till bebyggelse på Konsumtomten i Lerums centrum.
 • Ledare för Liberalernas lokala förhandlingsgrupp efter valet 2010 och 2014. Deltog även 2006.
 • I EU-valet 2014 gick hon från plats 19 till 10 på den nationella listan över personröster på Liberalerna.

Nuvarande uppdrag

 • Ledamot, Sveriges Riksdag
 • Ledamot, Kommunfullmäktige

Texter av Helena

Krönika i det liberala nyhetsmagasinet Tidningen NU om hur den svenska samarbetsförmågan inte bara är en myt och om hur vi behöver utveckla transportmedel (bl.a. självkörande bilar) för framtidens samhälle.

Insändare om hur Lerum ska bli en ännu bättre kommun för småföretagare.

Insändare om vikten av det europeiska samarbetet.

Insändare om att nedmonteringen av LSS måste hejdas.

Följ Helena

Facebook